Розвиток лісової промисловості Північної Буковини і Хотинщини у міжвоєнний період

##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

Олександр Руснак
Василь Томаш

Анотація

Лісові ресурси Північної Буковини і Хотинщини здавна відігравали важливу роль у житті місцевого населення. Науковці досить багато уваги приділили дослідженню процесу становлення та розвитку лісової галузі регіону від появи перших лісопилень 1786 р. і до Першої світової війни. Однак у працях істориків майже немає згадок про становище лісозаготівельної, лісопильної, меблевої, целюлозно-паперової підгалузей у період між двома світовими війнами, який став новим етапом їх розвитку.
Впродовж 1918–1940 рр. лісова галузь краю займала одне з провідних місць у всій промисловості. Зокрема, за досліджуваний період спостерігалося розширення виробництва і збільшення кількості підприємств (з 32 до 48). Причому це зростання стосувалося лише північнобуковинських повітів – кількість підприємств лісової промислововсті на Хотинщині залишилася незмінною.
Після подолання наслідків Першої світової війни, до 1929 р. включно лісова галузь у краї загалом розвивалася успішно. Кількість пилорам зросла вдвічі, порівняно з 1921 р. Але через світову економічну кризу, попит на пиломатеріали і різну продукцію з дерева різко впав, тому вже 1930 р. кількість діючих лісопилок скоротилася втричі. У другій половині 1933 р. ситуація в лісовій промисловості покращилася. Кількість працюючих пилорам почала виходити на докризовий рівень.
До найбільш значущих підприємств лісозаготівельної, лісопильної, меблевої, целюлозно-паперової підгалузей Північної Буковини і Хотинщини, що діяли між двома світовими війнами належали: акціонерне товариство д. деревообробної промисловості «Гьотц», «Форестієра», пилорама Е.Х. Фрідман, Енгель і Гласберг, меблева фабрика «Мураха», «Ніколаус Заячковскі і Сини, бондарна фабрика з електричною силою», фабрика з виробництва дерев’яних цвяхів «Астра», паперова фабрика «Бідерман і Кіндлер», фабрика шпалер та паперових пакетів «Тапа».

##plugins.themes.bootstrap3.article.details##

Як цитувати
Руснак, О., & Томаш, В. (2021). Розвиток лісової промисловості Північної Буковини і Хотинщини у міжвоєнний період. Науковий вісник Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича. Історія, (54), 87–95. вилучено із https://www.hj.chnu.edu.ua/hj/article/view/104
Розділ
Статті
Біографії авторів

Олександр Руснак, Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича

кандидат історичних наук, асистент кафедри історії України

Василь Томаш, Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича

кандидат педагогічних наук, асистент кафедри професійної та технологічної освіти і загальної фізики

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають

Схожі статті

1 2 3 4 5 6 7 > >> 

Ви також можете розпочати розширений пошук схожих статей для цієї статті.