Основні тенденції розвитку системи охорони здоров’я Північної Буковини і Хотинщини у міжвоєнний період

##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

Олександр Руснак

Анотація

У статті автор характеризує стан і проблеми функціонування системи охорони здоров’я Північної Буковини й Хотинщини у 1918-1940 рр. У роки Першої світової війни санітарна та лікарняна служби зазнали непоправної шкоди і мешканці краю на кілька років залишились практично без лікарського нагляду та лікування, що призвело до поширення епідемій висипного та черевного тифу, туберкульозу, віспи, скарлатини, дизентерії, сифілісу тощо. З великими труднощами завдяки вакцинаціям населення, організаційно-просвітницьким заходам, на середину 1920-х рр. більшість масових недугів удалося подолати. Але оскільки залишалися ще деякі проблеми з поширенням скарлатини та дифтерії, а також існувала загроза зараження прикордонних районів носіями хвороб з Польщі та СРСР проводився постійний контроль за ситуацією.
Система охорони здоров’я Північної Буковини й Хотинщини до 1921 р. була майже повністю уніфікована з румунською. Але все-таки залишилася одна суттєва особливість: у всій Румунії лікування було безкоштовним, а тут – платним. Дана обставина утруднювала доступ місцевих жителів до медичної допомоги, що негативно відбивалося на демографічній ситуації і становищі мешканців краю. До позитивів у галузі можна віднести оновлення матеріально-технічної бази лікувальних установ, створення на їх основі нових філій, лабораторій та інститутів, а також розширення мережі фармацевтичних закладів.

##plugins.themes.bootstrap3.article.details##

Як цитувати
Руснак, О. (2021). Основні тенденції розвитку системи охорони здоров’я Північної Буковини і Хотинщини у міжвоєнний період. Науковий вісник Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича. Історія, (53), 77–89. вилучено із https://www.hj.chnu.edu.ua/hj/article/view/118
Розділ
Статті
Біографія автора

Олександр Руснак, Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича

кандидат історичних наук, асистент кафедри історії України

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають

Схожі статті

<< < 1 2 3 4 

Ви також можете розпочати розширений пошук схожих статей для цієї статті.