«Психіатрія без кайданів»: становлення психіатричної допомоги в Чернівцях кін. XІХ – поч. XX ст.

##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

Богдан Сумарюк
Ірина Герасим'юк
Наталя Гринько

Анотація

До 1833 року у м. Чернівці особи з ментальними розладами отримували допомогу при монастирях, де хворих здебільшого утримували у кайданах. Ставлення до хворих було негуманне та без розуміння, що таке психічний розлад. Перше відділення для надання допомоги психічно хворим у Чернівцях з’явилося в 1833 році. На лікуванні перебували пацієнти з різних повітів Буковини. Часом вони отримували відмову, тому що лікарня не могла забезпечити потреби всіх охочих. У 1897 р. Крайове управління Буковини ухвалило рішення про створення окремої психіатричної лікарні.
Метою статті було висвітлення основних історичних моментів надання допомоги особам з ментальними порушеннями м. Чернівці кін. XIX – поч. XX ст.; охарактеризувати історичну хронологію від першого психіатричного відділення при міській лікарні до окремого крайового психіатричного госпіталю на Буковині. Наукова новизна полягає у синтезі історичної хронології надання психіатричної допомоги як частини охорони здоров’я м. Чернівці. Методологічні засади дослідження: історичний підхід. Висновки. Становлення психіатричної служби як частини медичної допомоги у м. Чернівці розпочинається з моменту створення першого психіатричного відділення у 1833 році. Відкриття крайової психіатричної лікарні, що була надзвичайно сучасною та оснащеною всім необхідним обладнанням, дало поштовх для розвитку нової гілки медицини на Буковині. Пройшовши розвиток крізь віки, в умовах належності до різних країн та зміни розуміння етіології й патогенезу психічних розладів – Чернівці залишаються центром психічного здоров’я Буковини.

##plugins.themes.bootstrap3.article.details##

Як цитувати
Сумарюк, Б., Герасим'юк, І., & Гринько, Н. (2021). «Психіатрія без кайданів»: становлення психіатричної допомоги в Чернівцях кін. XІХ – поч. XX ст. Науковий вісник Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича. Історія, (53), 54–59. вилучено із https://www.hj.chnu.edu.ua/hj/article/view/121
Розділ
Статті
Біографії авторів

Богдан Сумарюк, Буковинський державний медичний університет

асистент кафедри нервових хвороб, психіатрії та медичної психології ім. С.М. Савенка

Ірина Герасим'юк, Буковинський державний медичний університет

асистент кафедри нервових хвороб, психіатрії та медичної психології ім. С.М. Савенка

Наталя Гринько, Буковинський державний медичний університет

кандидат медичних наук, асистент кафедри нервових хвороб, психіатрії та медичної психології ім. С.М. Савенка

Схожі статті

<< < 1 2 3 4 > >> 

Ви також можете розпочати розширений пошук схожих статей для цієї статті.