Ні, таки не наш Григорій! Декілька рефлексій щодо постаті буковинського журналіста і науковця Г. Купчанка

##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

Олександр Добржанський

Анотація

Григорій Купчанко – відома постать в історії Буковини другої половини ХІХ – початку ХХ ст. Майже все своє доросле життя він прожив у Відні, але не поривав зв’язків із Буковиною, активно займався дослідженням етнографії українців краю. Воднораз він був одним з найбільш послідовних популяризаторів проросійських ідей на західноукраїнських землях, фактично одним із фундаторів радикального москвофільства. Щодо його постаті досі точаться суперечки, є різні підходи до оцінки його діяльності.
Стаття присвячена аналізу життєвого шляху, наукових досліджень, пропагандистської діяльності Г. Купчанка. На основі широкої джерельної бази доводиться, що він завдав чималої шкоди формуванню національної свідомості українців краю, прагнув насаджувати російську ідентичність, популяризував імперію Романових як ледве не взірцеву державу. Тому спроби виправдати Г. Купчанка, представити його лише як науковця, не витримують критики. Аналіз його діяльності актуалізує потребу переосмислення місця радикальних москвофілів у суспільно-політичному житті українців західноукраїнських земель другої половини ХІХ – початку ХХ ст.

##plugins.themes.bootstrap3.article.details##

Як цитувати
Добржанський, О. (2023). Ні, таки не наш Григорій! Декілька рефлексій щодо постаті буковинського журналіста і науковця Г. Купчанка. Науковий вісник Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича. Історія, (57), 62–82. https://doi.org/10.31861/hj2023.57.62-82
Розділ
Статті
Біографія автора

Олександр Добржанський, Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича

доктор історичних наук, професор, декан факультету історії, політології та міжнародних відносин

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають

Схожі статті

<< < 1 2 3 4 > >> 

Ви також можете розпочати розширений пошук схожих статей для цієї статті.