Проблеми міжнародного врегулювання на близькому сході у роки холодної війни (за матеріалами опублікованих документів та сучасної кінодокументалістики)

##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

Volodymyr Fisanov
http://orcid.org/0000-0001-6550-8903

Анотація

Стаття присвячена маловивченим аспектам політичного й військового перебігу подій на Близькому Сході у роки холодної війни – від розподілу Палестини на дві держави і до середини 50-х років. У центрі уваги протиборство двох супердержав США та СРСР за впливи на арабські країни.


У даній статті використані маловідомі документальні матеріали, а також відображення деяких описуваних міжнародних подій у сучасній кінодокументалістиці.


Зʼясовано, що у досліджуваний період здійснювались перші кроки політики великої іноземної військової допомоги і співробітництва з питань розвитку на Близькому Сході насамперед з боку СРСР і США. Підкреслено, зокрема, що тоді сформувалися 2 міжнародні коаліції – монархічні арабські режими та Ізраїль підтримувалися офіційним Вашингтоном, а національні революційні режими, де до влади прийшли військові (Єгипет, Сирія), співпрацювали з Москвою.


Ключові слова: Близький Схід, Великобританія, США, СРСР, Ізраїль, Єгипет, Ліван, доба холодної війни, постачання зброї, кінодокументалістика

##plugins.themes.bootstrap3.article.details##

Як цитувати
Fisanov, V. (2019). Проблеми міжнародного врегулювання на близькому сході у роки холодної війни: (за матеріалами опублікованих документів та сучасної кінодокументалістики). Науковий вісник Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича. Історія, (49), 101–108. вилучено із https://www.hj.chnu.edu.ua/hj/article/view/181
Розділ
Статті
Біографія автора

Volodymyr Fisanov, Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича

д.і.н., професор, завідувач кафедри міжнародної інформації