Репрезентація постаті Юрія Федьковича у культурній пам’яті Чернівців

##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

Світлана Герегова

Анотація

У статті, крізь призму комемораційних практик, що застосовуються на рівні держави, громади, міста, досліджено репрезентацію постаті відомого письменника, освітнього та громадського діяча Юрія Федьковича у культурній пам’яті Чернівців, де він постійно мешкав упродовж останнього десятиріччя свого життєвого шляху. Працюючи на посаді редактора української газети «Буковина», за допомогою друкованого слова долучав українців Буковинського краю до розвитку їхньої національної самосвідомості.
Доведено, що різнобічна діяльність Юрія Федьковича в інтересах українського народу обумовила увіковічення його постаті в індивідуальній та колективній пам’яті Чернівців. Це, зокрема: перевидання творів письменника; проведення екскурсій та заходів у Літературно-меморіальному музеї його імені; надання у 1989 році імені Юрія Федьковича Чернівецькому університету, що відіграє неабияку роль у пам’ятанні молоддю «буковинського Соловія»; спорудження пам’ятника Юрію Федьковичу у сквері неподалік університету, що стало вагомим «місцем пам’яті»; заснування щорічних освітянської та культурно-мистецької премій імені Юрія Федьковича тощо.

##plugins.themes.bootstrap3.article.details##

Як цитувати
Герегова, С. (2022). Репрезентація постаті Юрія Федьковича у культурній пам’яті Чернівців. Науковий вісник Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича. Історія, (56), 104–113. вилучено із https://www.hj.chnu.edu.ua/hj/article/view/19
Розділ
Статті
Біографія автора

Світлана Герегова, Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича

кандидат історичних наук, доцент кафедри історії України

Схожі статті

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > >> 

Ви також можете розпочати розширений пошук схожих статей для цієї статті.