Українська літературна інтелігенція Галичини й Буковини у взаєминах з «Просвітою» (кінець ХІХ ‒ початок ХХ ст.)

##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

Mykola Guivaniuk
http://orcid.org/0000-0002-1614-6173

Анотація

У статті доведено, що  співпраця українських письменників Галичини й Буковини з «Просвітою»  дала можливість їм краще розкритися, – одночасно поєднуючи свій літературний талант  та просвітньо-організаційну роботу серед  населення.


Загалом, співпраця літераторів з «Просвітою» відбувалася у двох напрямах – шляхом публікації своїх творів у виданнях товариства та безпосередньої участі у організації діяльності її філій.


Зазначається, що з відомих літераторів почесними членами «Просвіти» були М.Устиянович, М.Грушевський, К.Левицький та І.Франко.


Оскільки товариство «Просвіта» перебувало  під впливом народовської ідеології, то відповідно тут гуртувалися, насамперед,  представники або симпатики цієї течії в українському національному русі.


Поза межами Львова письменникам було дещо комфортніше співпрацювати з місцевими філіями «Просвіти». Це зумовлювалося меншим впливом представників головного проводу товариства у Львові, що давало місцевим очільникам філій та читалень  «Просвіти» більшу свободу дій.


Ключові слова: «Просвіта», Галичина, Буковина, українські письменники

##plugins.themes.bootstrap3.article.details##

Як цитувати
Guivaniuk, M. (2017). Українська літературна інтелігенція Галичини й Буковини у взаєминах з «Просвітою» (кінець ХІХ ‒ початок ХХ ст.). Науковий вісник Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича. Історія, (46), 19–25. вилучено із https://www.hj.chnu.edu.ua/hj/article/view/233
Розділ
Статті
Біографія автора

Mykola Guivaniuk, Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича

к.і.н., доцент кафедри історії України

Схожі статті

<< < 1 2 

Ви також можете розпочати розширений пошук схожих статей для цієї статті.