Участь Молдавії і Валахії у хотинській війні 1621 року

##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

Михайло Чучко

Анотація

Стаття присвячена малодослідженій проблемі участі у Хотинській війні 1621 року, що точилася між річчю Посполитою та Османською імперією, залежних від Оттоманської Порти князівств Молдавії і Валахії. Автор відзначає, що під час цього польсько-османського воєнного конфлікту, вирішальна битва якого відбулася під Хотином, війська правителів придунайських князівств брали участь у воєнних діях, а самі господарі, спершу Алєксандру Ілляш, а відтак Раду Міхня, через критянина Костянтина Батісту Вевеллі відіграли важливу посередницьку роль у проведенні мирних переговорів між османською та польською сторонами.
Упродовж Хотинської війни султан змінив правителя Молдавії Алєксандру Ілляша, який не зумів запобігти спустошливим рейдам країною польських і козацьких загонів, що грабували населення. Лише пиркелаб Мирон Барновський зумів організувати опір полякам у околицях Хотина, діючи разом із загонами буджакських татар Кантемiра-мурзи. За умовами мирної польсько-османської угоди Хотинський замок було повернуто Молдавському князівству.

##plugins.themes.bootstrap3.article.details##

Як цитувати
Чучко, М. (2022). Участь Молдавії і Валахії у хотинській війні 1621 року. Науковий вісник Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича. Історія, (55), 68–88. вилучено із https://www.hj.chnu.edu.ua/hj/article/view/38
Розділ
Статті
Біографія автора

Михайло Чучко, Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича

доктор історичних наук, професор кафедри всесвітньої історії