Участь Української Соціал-Демократичної Спілки в роботі загальноімперських з’їздів і конференцій РСДРП у 1905–1907 рр. - Дубінський, Володимир; Федьков, Олександр (Науковий вісник Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича. Історія, 2021)
У статті проаналізовано участь УСДС у діяльності Російської соціал-демократичної робітничої партії (РСДРП), після входження до її складу 2 (15) лютого 1905 р. Це позначалося в активній роботі Спілки в загальноімперських з’їздах і конференціях РСДРП. На першому зібранні – меншовицькій Всеросійській конференції партійних працівників, яку провели навесні 1905 р., було визначено здобутки спілківців у роботі серед селянства. Також наголошувалося на скликанні конференції агітаторів разом з Організаційною комісією меншовиків для подальшої роботи в цьому напрямі та передруці російською мовою матеріалів, виданих уже українською. У листопаді 1905 р. представник УСДСП П. Тучапський брав участь у ІІ Всеросійській конференції меншовиків. Матеріали цього форуму засвідчували активну діяльність спілківців у селах більшості українських губерній Наддніпрянщини. Посланець Спілки пропонував далі здійснювати теоретичне опрацювання аграрного питання та його висвітлення в партійній пресі. У роботі IV (об’єднавчого) з’їзду РСДРП (квітень-травень 1906 р.) брали участь три представники УСДС. Саме тоді завершився процес об’єднання Київської окружної організації та Спілки. Матеріали форуму засвідчували, що представники УСДС були проти вступу УСДРП до складу російської марксистської партії. У травні-червні 1907 р. спілківці проводили активну виборчу кампанію з метою збільшення свого представництва на V з’їзді РСДРП. Унаслідок проведених заходів на ньому Спілка склала одну з найчисельніших делегацій – 12 партійців. Вказане засвідчувало про перетворення УСДС в одну із найвпливовіших громад РСДРП.