Князь та король Данило Романович в українському інтелектуальному дискурсі Галичини другої половини ХІХ ст. - Христан, Назарій (Науковий вісник Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича. Історія, 2023)
Автор порушує проблему історії образу князя та короля Данила Романовича в українській культурній пам’яті другої половини XIX ст. Вибір пропонованого сегмента memory studies в українській історії обумовлений тим, що за більш ніж столітню історіографічну традицію ідейний контекст конструювання образу літописного Данила Романовича як «князя Данила Галицького» виявився поза дослідницькою увагою. Середньовічний правитель через велику кількість антинаукових найменувань позбавлений джерельного тла. Це зумовило формування обмеженої перспективи історичних досліджень, яка зводить культурний вплив постаті до західноукраїнського регіону. Автор висвітлив особливості конструювання наукового дискурсу минулого Галичини, передовсім на прикладі студій Олександра Барвінського. Вчений використав постать середньовічного правителя як елемент історичного єднання минулого Галичини й Наддніпрянщини.