Проблеми міжнародного врегулювання на близькому сході у роки холодної війни: (за матеріалами опублікованих документів та сучасної кінодокументалістики) - Fisanov, Volodymyr (Науковий вісник Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича. Історія, 2019)
Стаття присвячена маловивченим аспектам політичного й військового перебігу подій на Близькому Сході у роки холодної війни – від розподілу Палестини на дві держави і до середини 50-х років. У центрі уваги протиборство двох супердержав США та СРСР за впливи на арабські країни. У даній статті використані маловідомі документальні матеріали, а також відображення деяких описуваних міжнародних подій у сучасній кінодокументалістиці. Зʼясовано, що у досліджуваний період здійснювались перші кроки політики великої іноземної військової допомоги і співробітництва з питань розвитку на Близькому Сході насамперед з боку СРСР і США. Підкреслено, зокрема, що тоді сформувалися 2 міжнародні коаліції – монархічні арабські режими та Ізраїль підтримувалися офіційним Вашингтоном, а національні революційні режими, де до влади прийшли військові (Єгипет, Сирія), співпрацювали з Москвою. Ключові слова: Близький Схід, Великобританія, США, СРСР, Ізраїль, Єгипет, Ліван, доба холодної війни, постачання зброї, кінодокументалістика