Нова печатка повітового старости: До сторіччя української влади на Хотинщині - Rusnak, Oleksandr; Ilkiv, Mykola; Holovlov, Mykola (Науковий вісник Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича. Історія, 2018)
Ряд ювілеїв, пов’язаних із подіями Української революції 1917 – 1921 рр., а також віднайдення печатки Хотинського повітового старости спонукають вкотре звернутися до проблематики українського державотворення на Хотинщині, зокрема в період існування Української Держави гетьмана Павла Скоропадського. Печатка належала Хотинському повітовому старості, обов’язки якого спершу були покладені на О. Сугаренка, а згодом – на П. Ізбицького. Наказом Міністерства внутрішніх справ від 28 травня 1918 р. мирового суддю О. Сугаренка призначено в.о. старости Хотинського повіту. З 15 червня того ж року Хотинський повіт був переведений в адміністративне підпорядкування Подільської губернії. Ймовірно, повітовий староста прибув у Хотин уже в липні, коли територію регіону контролювали австро-угорські війська. Діяльність повітового старости П. Ізбицького чітко фіксується в документах впродовж 10 – 12 листопада. Він інформував місцеве населення про наступ румунських частин і закликав зберігати спокій. Висловивши протест проти окупації міста і повіту як території Української держави, П. Ізбицький був змушений покинути Хотин і переправився на лівий берег Дністра. Таким чином, період використання печатки може бути обмежений часом з 28 травня до 12 листопада 1918 р. Ключові слова: Українська Держава, металева печатка під сургуч, Хотинщина, повітовий староста, П. Ізбицький