Культурно-освітня діяльність українських повітових шкільних рад Покуття періоду ЗУНР (листопад 1918 – травень 1919 рр.) - Korolko, Andrii (Науковий вісник Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича. Історія, 2018)
статті охарактеризовано культурно-освітню діяльність українських повітових шкільних рад Покуття періоду Західно-Української Народної Республіки. Простежено формування осередків освітнього життя українців краю доби національно-визвольних змагань 1918–1919 рр.; розкрито особливості законодавчого забезпечення процесу формування народного шкільництва; висвітлено взаємини українців з іншими етнічними спільнотами в національно-культурній сфері. В результаті проведеної роботи автор прийшов до висновків, стверджуючи, що жителі Покуття активно включились у реформування культурно-освітньої сфери, дотримуючись норм офіційного законодавства ЗУНР; праця повітових шкільних рад краю була різноманітною – від організації проведення учительських з’їздів, конференцій ‒ до скликання підготовчих курсів для учнів, регулювання навчального процесу шкіл краю; попри декларування органами влади ЗУНР (ЗО УНР) міжнаціонального миру, злагоди і партнерства, культурно-освітні процеси на Покутті проходили у формі українсько-польської конфронтації та намірів українсько-єврейського діалогу. Ключові слова: Покуття,освіта,школа,Державний Секретаріат освіти і віросповідань,повітова шкільна рада, учительський з’їзд, українсько-єврейські відносини, українсько-польські відносини