Вплив негативних явищ окупаційної російської влади на населення Галичини і Буковини в період Першої світової війни - Хома, Вікторія (Науковий вісник Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича. Історія, 2022)
У статті розглянуто ставлення населення, що опинилося під окупацією в період Першої світової війни, до російського війська та окупаційного режиму. Проаналізовано способи співіснування місцевого населення та ворожої армії. Розглянуто специфіку співпраці з ворогом, а також методи протистояння населення грабункам і мародерству з боку російської армії. У роботі розглядається становище населення Галичини, Буковини та Волині в періоди окупації. Автор досліджує формування та зміну настроїв прифронтового населення впродовж ведення воєнних дій аж до ліквідації Східного фронту та закінчення Першої світової війни. Велику увагу зосереджено на ставленні російської армії до місцевого населення. Важливе місце в роботі відведено настроям, що панували серед населення щодо ставлення до російських солдатів. Розглянуто наростання антивоєнних настроїв серед населення Галичини, Буковини та Поділля. Загалом висновки наводять думку про те, що ставлення ворожої армії та населення змінювалося від зацікавленого до більш ворожого в результаті дій російських військ.