Клинкова зброя з Середнього Подністров’я і військова справа болгарської держави в ІХ – першій половині Х ст. - Kalinichenko, Vitaliy (Науковий вісник Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича. Історія, 2017)
Стаття присвячена аналізу предметів клинкової зброї, яка походить з території Середнього Подністров’я і датується ІХ – першою половиною Х ст. Серед них одна ціла шабля та 2 фрагменти, які належать до шабель так званого «болгарського» типу. Подібний тип клинкового озброєння був поширений у Карпато-Балканському регіоні і вважається чітким індикатором військової культури Першої Болгарської держави ІХ – першої половини Х ст. Знахідки подібного типу шабель дозволяють з інших позицій поглянути на історію середньовічного населення Середнього Подністров’я та проаналізувати складні військово-політичні процеси, які відбувалися в означеному регіоні в ІХ – першій половині Х ст. Ключові слова:Середнє Подністров’я, Перша Болгарська держава, військова справа, клинкове озброєння, шабля