Чеська політика та імперія Габсбургів у 1914-1917 рр. - Десятничук, Ігор (Науковий вісник Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича. Історія, 2020)
У статті проаналізовано головні варіанти розв’язання чеського національного питання, запропоновані чеським національним рухом в роки Першої світової війни. З’ясовано стан чесько-німецьких відносин напередодні війни, висвітлено реакцію основних чеських політичних акторів на її початок. З’ясовано зовнішньополітичні пріоритети та розбіжності між проєктами чеського державотворення, які слугували орієнтиром політичної діяльності для чеських політиків імперії та еміграції. Охарактеризовано інтелектуальні джерела, ідеологічні та практичні засади чеського «активізму». Проаналізовано мотиви проавстрійської політики найвпливовіших чеських партій – аграріїв та соціал-демократів. Висвітлено причини збереження більшістю чехів вірності імперії Габсбургів у зазначений період.