Кримський чинник в турецько-російських відносинах середини XVIII ст. - Ткачук, Анатолій (Науковий вісник Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича. Історія, 2020)
У статті проаналізовано основні причини та характер турецько-російського протистояння через оцінку геополітичних пріоритетів обох держав, у сфері яких «кримське питання» було чи не найголовнішим. Основна увага приділена аналізу головних чинників ескалації конфлікту напередодні анексії Криму Росією. Звернено увагу також на зіткнення геополітичних інтересів Османської імперії, Росії та Кримського ханства в Кавказькому регіоні на тлі турецько-російського антагонізму в Північному Причорномор’ї. Автор наголошує, що навіть після анексії Кримського ханства Росією, після укладення Кючук-Кайнарджийського та Ясського мирного договорів геополітична боротьба двох імперій за гегемонію у східноєвропейському та євразійському просторі не припинилася.