Роль православного духовенства Правобережної України у захисті прав і свобод селянства (друга половина XIX – початок XX ст.) - Кошель, Олексій (Науковий вісник Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича. Історія, 2020)
У середині – другій половині ХІХ ст. в українських єпархіях РПЦ сформувалася частина опозиційного до духовної та імперської влади духовенства, яка відстоювала національні церковні традиції, українську мову та культуру, соціальні права пастви, насамперед селянства. Їхня роль у захисті прав і свобод селянського населення проявлялася під час конфліктів із поміщиками, орендаторами, чиновниками, у написанні колективних скарг до державних і духовних інстанцій, виступів у судах, підтримкою акцій непокори селян, розвитку освіти, кооперативного та революційного руху тощо. Укази Синоду свідчать, що за свою активну участь у виступах селянства та захисті їхніх прав представники духовенства зазнавали переслідувань з боку духовної влади. Діяльність представників православного духовенства сприяла українізації церкви, освіти, культурного життя сільського населення, активізувала громадське життя селян та стала основою розвитку українського національного та духовного відродження.