З історії виникнення і діяльності фосфорного заводу у селі Незвисько на Покутті у міжвоєнний період (1919-1939) - Левкун, Ольга (Науковий вісник Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича. Історія, 2020)
Незважаючи на певну кількість публікацій про розвиток промисловості у Галичині, зокрема Покутті, які побачили світ упродовж останнього пів століття, означене у заголовку питання дослідників не цікавило. Фосфорний завод був єдиним такого роду підприємством у Західній Україні. У статті, на основі документів Івано-Франківського державного обласного архіву, висвітлюється історія виникнення і діяльності фосфорного заводу – єдиного на Покутті у селі Незвисько Городенківського повіту Станіславівського воєводства – у часи Другої Речі Посполитої. Аналізується фінансово-господарська діяльність підприємства, участь робітників у страйку 1923 р. з вимогою підвищення заробітної плати на 50%. Вивчено соціально-економічне становище селян та робітників, їх боротьбу проти політичного терору польськими властями, через проведення протестних акцій. На основі свідчень старожилів, історичної пам'яті вдалося відтворити суспільно-політичне становище у селі на Покутті у міжвоєнний період. Охарактеризовано свинарство як головну галузь у селі Незвисько в ті часи. Висвітлено політику уряду, монополій щодо фінансового грабунку селян Покуття за рахунок штучного зниження цін на с/г продукцію і підвищення цін на товари першої необхідності, що призвело до банкрутства одноосібних господарств Незвиська. Досліджено матеріали конференції у Королівському замку Варшави з питань розробки покладів фосфоритів у Незвиську 29 листопада 1929 р. Аналізуються спогади жителів села щодо згадки про фосфорні копальні. Подано згадку про фосфорні копальні з роману Михайла Шолохова «Тихий Дон». Вивчено джерельну базу та історіографію теми дослідження на основі архівних документів.