Депутатська діяльність Єротея Пігуляка в австрійському парламенті - Кліш, Андрій (Науковий вісник Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича. Історія, 2023)
Стаття присвячена аналізу та осмисленню парламентської діяльності Єротея Пігуляка у Віденському парламенті на початку XX ст. Дослідження ґрунтується на архівних документах, публікаціях того періоду та сучасних історичних дослідженнях. Стаття розглядає ключові аспекти політичної кар’єри Є. Пігуляка, його внесок у захист прав та інтересів українського населення у складній соціокультурній та політичній ситуації АвстроУгорської імперії. Особлива увага приділяється ставленню Є. Пігуляка до питань національної рівноправності, освіти, асиміляції та взаємодії з іншими етнічними групами. Аналізуються спроби Є. Пігуляка сприяти міжнаціональному діалогу та його дії щодо подолання дискримінації, спрямованої проти українського населення в Буковині. Стаття також розкриває його підходи до розвитку освіти, інфраструктури та соціальних питань в регіоні. Стаття має за мету розширити розуміння історичного контексту та важливості парламентської діяльності Єротея Пігуляка у Віденському парламенті, сприяючи глибшому аналізу ролі України в європейських політичних процесах того періоду. Дослідження парламентської діяльності Єротея Пігуляка вказує на його важливий внесок у політичне життя Австро-Угорської імперії на початку ХХ століття. Він виступав за права та інтереси українського народу у складній політичній обстановці того часу. Його парламентська діяльність свідчить про його стійке прагнення до соціальної справедливості та захисту прав українців. Є. Пігуляк активно виступав проти дискримінації та нерівності, особливо щодо українського населення. Його дії спрямовувалися на захист національних інтересів та створення сприятливого середовища для розвитку української громади. Є. Пігуляк сприяв міжнаціональному діалогу та співпраці в умовах різноманітності етнічних груп у Буковині, що може служити прикладом взаєморозуміння та толерантності в політичному співтоваристві.