Особливості визначення прикордонних меж у Станіславівському воєводстві в 1920-х рр. - Кулик, Соломія (Науковий вісник Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича. Історія, 2023)
У статті аналізуються особливості визначення прикордонних меж у Станіславівському воєводстві в 1920-х рр. Незважаючи на активні заходи, існували проблеми, пов’язані з охороною кордону, утриманням прикордонних знаків, встановленням та їх позначенням, визначенням ширини смуг на окремих ділянках тощо. Проблема спрощення правил перебування у прикордонній зоні була неоднозначною і викликала дискусію серед урядових структур. Поширювалася думка щодо того, щоб особам, які проживали на прикордонних теренах, дозволялося перебувати поза помешканням без будь-яких обмежень. Розглядалося питання доцільності перебування у прикордонній зоні осіб, які проживали поза її межами. Однак дозволи на перебування у прикордонній зоні польська влада передусім надавала лише лояльним особам. Це обмежувало свободу пересування громадян, блокувало нормальний процес економічного розвитку і суспільного життя у регіоні. Незважаючи на певне поліпшення ситуації, пов’язаної з правилами перебування у прикордонній зоні, все ж таки залишалося ще доволі багато питань, пов’язаних із вирішенням цієї проблеми. Йдеться про доцільність визначення прикордонних меж з врахуванням місцевих умов та особливостей, включення населених пунктів до їх складу або ж виведення з прикордонної зони, надання права полювання.