Початковий («нульовий») компут польсько-литовських військ на Хотинську кампанію 1621 року - Позняков, Денис (Науковий вісник Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича. Історія, 2025)
У статті здійснено джерелознавчий аналіз та публікацію маловідомого військового реєстру польського та литовського військ 1621 р., що зберігається у фондах Бібліотеки Польської академії наук у Курніку. На основі порівняльного аналізу з іншими відомими компутами і реєстрами встановлено, що матеріал є початковим («нульовим») плановим документом набору підрозділів. Він відображає початкові оцінки складу коронних і литовських військ, котрі мали взяти участь у бойових діях проти Османської імперії. Актуальність дослідження зумовлена необхідністю уточнення чисельності польсько-литовських військ під час Хотинської кампанії 1621 р. Публікований матеріал фіксує наміри командування Речі Посполитої виставити проти османської армії сили загальною чисельністю 44 550 жовнірів, що корелює з амбітними планами гетьмана Яна Кароля Ходкевича мати під орудою близько 50 тис. вояків. Уведення цього джерела до наукового обігу дозволяє осягнути масштаб військових приготувань Речі Посполитої, які, однак, не були реалізовані в повному обсязі через фінансові та організаційні труднощі.