Формування туристичного бренду територій крізь призму історичної спадщини - Гуменюк, Галина; Польова, Леся (Науковий вісник Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича. Історія, 2025)
Стаття присвячена дослідженню формування територіального туристичного бренду на основі історико-культурної спадщини як ключового ресурсу підвищення конкурентоспроможності дестинації. Розкрито теоретичні підходи до поєднання ідентичності, культурних смислів і маркетингових інструментів у створенні впізнаваного образу території. Проаналізовано міжнародний досвід (Іспанія, Нова Зеландія, Канада) та окреслено характерні проблеми українського бренд-процесу — від фрагментарності управління до нерозвинених механізмів комунікації й цифрової промоції. Запропоновано модель побудови бренду, що охоплює аналітичну оцінку, визначення змістовного ядра, формування місії, вибір інструментів, стратегічне планування, реалізацію та оцінювання результативності. Наголошено на важливості автентичності, включення місцевих спільнот і використання історичних наративів як елементів емоційного залучення. Доведено, що інтеграція спадщини з інноваційними підходами здатна підсилити міжнародну впізнаваність України та сприяти сталому розвитку туризму.