В атмосфері «безцільної сварки і дрібничкової боротьби»: українське національне життя у Чернівцях улітку 1921 р. крізь призму малознаних джерел - Ковалець, Тарас (Науковий вісник Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича. Історія, 2025)
У статті на основі малознаних архівних матеріалів із фондів Центрального державного історичного архіву України (м. Львів) проаналізовано особливості українського громадського життя Чернівців улітку 1921 р. в умовах румунської окупації Північної Буковини. Досліджено гостре протистояння між українським студентським середовищем і румунською адміністрацією університету, зокрема конфлікт навколо спроби скликання академічного віча 18 червня 1921 р. та мовні обмеження. Висвітлено феномен «хрунівства» — пристосуванства частини української інтелігенції до окупаційного режиму. Особливу увагу присвячено внутрішньому конфліктові між академічними товариствами «Союз» і «Запороже», який супроводжувався взаємними звинуваченнями у співпраці з румунською владою і доносах сіґуранці. На базі меморандуму провідних громадських діячів розкрито кризу в товаристві «Руський народний дім», пов’язану з фінансовими зловживаннями та узурпацією влади керівництвом. Проаналізовано хвилю арештів українських активістів у травні–червні 1921 р. й систему адміністративних репресій. Здійснено джерелознавчу критику опублікованих документів, зіставивши їх із мемуарними свідченнями учасників подій. Доведено, що внутрішні суперечності українського середовища значною мірою послаблювали національний рух на тлі зовнішнього тиску румунської окупаційної влади.