Архівні джерела про сталінські репресії в південних регіонах УСРР у 30-х роках ХХ століття стосовно громадян польської національності - Сінкевич, Євген (Науковий вісник Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича. Історія, 2025)
Ще у ХІХ столітті на півдні України сформувалися сільські конгломерації за національною ознакою. Окрім суто українських сіл, тут можемо виділити польські, німецькі, болгарські, сербські, арнаутські, єврейські поселення. Після встановлення радянської влади і запровадження політики «коренізації» національні сільські ради активно розвивали національну культуру, мову, традиції тощо. Згортання НЕПу і перехід до колективізації супроводжувався і початком сталінських репресій стосовно представників національних меншин. Зокрема, розгорнулася боротьба проти поляків та німців, яких підозрювали в симпатіях і шпигунстві на користь «фашистського Рейху і фашистської панської Польщі». В архівах відклалися сотні кримінальних проваджень стосовно цього. На жаль, під час окупації Херсона рашисти вивезли документи архівів. Автор має фотокопії справ стосовно сталінських репресій по відношенню до громадян УСРР польської національності, які зберігалися в архіві СБУ по Херсонській області. Вони лягли в основу цієї публікації.