Невідкладна допомога скаутів та скауток малопольського округу скаутського товариства Республіки Польща українським воєнним біженцям у початковий період повномасштабної російсько-української війни - Бажюр, Ґжеґож (Науковий вісник Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича. Історія, 2025)
Мета цієї статті — представити приклади допомоги, наданої польською владою та суспільством українським біженцям війни, на підставі діяльності Служби невідкладної допомоги учасників Скаутського товариства Республіки Польща (ZHR) після повномасштабної російської агресії проти України 24 лютого 2022 року. Дослідження базується на документах щодо діяльності Служби невідкладної допомоги скаутів та скауток і звітах про службу на польсько-українському кордоні, доступних на веб-сайті ZHR, у соціальних мережах Facebook та повідомленнях штабу PHiH Малопольського району ZHR. З огляду на поточні події, автор обрав описову модель, зосереджену на висвітленні поточної ситуації в Україні. У дослідженні автор описує діяльність PHiH у Малопольському районі ZHR, висвітлюючи різні аспекти скаутської служби для біженців війни. Після російської агресії проти України понад 7 мільйонів людей, переважно жінок та дітей, втекли з країни до сусідніх країн, більшість з них до Польщі. Щоб допомогти біженцям війни, які цього потребують, польські скаутські організації, зокрема Малопольський округ Скаутського товариства, активізували свою діяльність у Кракові та на кордоні з Україною. Діяльність ZHR регулюється Законом та Обітницею Скаутів. Результатом цієї статті є опис служіння скаутів та скаутів Польської асоціації скаутів та гідів (PHiH) на користь українських біженців війни, а також приклади такого служіння. Це важливий внесок у постійні зусилля щодо висвітлення російсько-української війни у її різних аспектах.