Становище та відстоювання громадянських прав євреїв в Румунії міжвоєнного періоду (1922–1940 рр.) - Піддубний, Ігор (Науковий вісник Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича. Історія, 2025)
Після завершення Першої світової війни Румунія пройшла через період певної політичної нестабільності. Фактично послідовне політичне життя в країні розпочалося після 1922 р. і до 1937 р. продовжувалося в рамках парламентської демократії. Питання, яке неодноразово порушувалося в цей період, стосувалося дотримання угоди про надання прав національним меншинам. Однією з них стала єврейська національна меншина, представники якої компактними групами мешкали на території Бессарабії, Буковини, Трансильванії на додачу до єврейського населення Старого королівства. Серед представників єврейського населення були доволі успішні підприємці, юристи, медики. Практично єврейська громада Румунії мала можливість створювати політичні організації, культурні товариства, мати представників у парламенті. Останні неодноразово ставили питання про захист громадянських прав єврейського населення, оскільки у 20–30-х роках ХХ ст. спостерігалися прояви антисемітизму у різних сферах. Фактично антисемітський рух набрав своїх основних рис у результаті «руху трупів», що розпочався в 1922 р. в Клужі та зачепив університети країни. В часи королівського авторитарного режиму збереглися умови для діяльності політичних представників євреїв у парламенті, хоча й ускладнився режим дотримання громадянських прав.