Луцьк у міжвоєнний період: Особливості українського освітнього процесу та освітні заклади - Стрільчук, Людмила (Науковий вісник Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича. Історія, 2022)
Наукова розвідка присвячена цікавій та багатоаспектній проблемі регіональної історії: дослідженню особливостей українського освітнього процесу та закладів національної освіти у місті Луцьку, який у період між двома світовими війнами був воєводським центром у складі Другої Речі Посполитої. У статті наголошується, що досліджуваний період обумовлений рядом особливостей, що пов’язані із входженням Західної Волині загалом та Луцька зокрема до складу Польщі й активним втручанням держави в усі сфери суспільно-політичного, економічного, культурного та релігійного життя краю. Наслідком такої політики стала зміна образу Луцька із провінційного міста на центр польського політичного, соціально-економічного та культурного життя Волині. Автор зауважує, що поряд із цими позитивними зрушеннями Луцьк у досліджуваний період переживає низку складних процесів, що насамперед були пов’язані із складнощами щодо невирішеності національного питання, яке проявилося через утиски українського шкільництва, Православної Церкви, національної культури тощо. Досвід вивчення міжвоєнного Луцька є доволі показовим прикладом міжнаціонального співжиття, багатонаціонального міського укладу та взаємовпливу різних національних культур. А тому запропоноване дослідження не просто збагачує та розширює історію міста, але й виокремлює невивчені раніше вузькі історичні аспекти.