Деякі аспекти історіографії Римо-католицької церкви в Україні (1939–1991 роки) - Хом’як, Павло; Костенко, Оксана (Науковий вісник Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича. Історія, 2025)
У статі проаналізовано напрацювання вітчизняної та зарубіжної історіографії щодо історії Римо-католицької церкви в Україні у радянську добу. Виділено два основні етапи досліджень Римо-католицької церкви: комуністичний або радянський (1939–1980 роки) та модерний пострадянський, який розпочинається із прикінця 80-х років ХХ століття і, фактично, триває донині. За цей час підходи у висвітленні історії Римо-католицької церкви змінювалися залежно від політичної ситуації та доступної бази архівних джерел, і лиш становлення незалежних Польщі та України сприяло можливості незаангажованих досліджень, адже було відкрито архівні документи і розпочалися дослідження історії Церкви та репресій радянської влади проти неї.