Становлення органів російської окупаційної адміністрації на Буковині у роки Першої світової війни - Ткачук, Ярослав (Науковий вісник Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича. Історія, 2026)
У статті висвітлено процеси організації системи російської окупаційної адміністрації на Буковині у 1914–1917 рр., визначено структуру місцевих органів російської влади, її кадрову політику. У висновках зазначено, що становлення органів російської окупаційної адміністрації у роки Першої світової війни відбувалося упродовж усіх трьох періодів окупації краю. Однак якщо за часів губернаторства С.Д. Євреїнова (серпень 1914 — червень 1915 рр.) та В.В. Лігіна (літо 1916 — березень 1917 рр.) процеси уніфікації управління Буковиною були малоефективними, адже не мали особливої підтримки з боку місцевих жителів та колишніх австрійських чиновників, не були забезпечені достатньою кількістю державних службовців, то призначений Тимчасовим урядом революційної Росії навесні 1917 р. Обласний комісар Галичини та Буковини Д.І. Дорошенко спробував демократизувати органи управління, опертися на українські кадри у діяльності окупаційної адміністрації. Зрештою, після хаотичного відступу російської армії влітку 1917 р. та ускладнення геополітичної ситуації в регіоні, російська окупаційна влада, яка упродовж трьох років намагалася інституційно закріпитися на теренах Буковини, наприкінці 1917 р. фактично припинила своє існування.