Зміни у чисельності населення Одеси у період окупації 1941–1944 рр. - Бабіч, Олександр (Науковий вісник Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича. Історія, 2021)
Дослідження динаміки населення, його структури, чисельності, життєдіяльності міста Одеси, столиці окупованого й адміністрованого Румунією губернаторства «Трансністрія», міста зі специфічними умовами життя, національним складом, унікальним історичним досвідом, дає великий простір для наукового пошуку. Актуальним комплексний та точний аналіз міграцій та втрат населення міста Одеси в різні періоди Другої Світової війни. Адже саме цей аспект являє собою одну із найважливіших складових соціальної історії, акцентує на культурно-антропологічних трансформаціях у суспільстві як наслідок війни. Особливу увагу привертає необхідність використання новітніх методик обрахунку чисельності населення міста на основі діловодних документів, статистичних звітів, актів різноманітних комісій, що фіксували втрати та нанесену шкоду. Автор здійснює порівняльний аналіз даних радянських та румунських документів, що дало можливість виявити деякі суперечності. Водночас на основі комплексного вивчення усіх типів документів автор зробив обґрунтовані висновки щодо динаміки чисельності населення Одеси на різних етапах Другої світової війни: у період оборони міста, роки румунсько-німецької окупації та одразу після звільнення Одеси від окупантів.