Національна політика радянської влади на території Північної Буковини та Хотинщини в період першої радянізації (червень 1940 ‒ червень 1941) - Бестанчук, Яна (Науковий вісник Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича. Історія, 2021)
У статті розглядається національна політика на новоприєднаних територіях Північної Буковини та Хотинщини. Проаналізовано заходи радянської влади щодо національних меншин, а також реакцію останніх. Основна увага зосереджена на заходах нової влади в контексті політичного, соціально-культурного життя краю. Вказано як позитивні, так і негативні наслідки проведення національної політики. У статті наголошується, що єврейська спільнота на території Чернівецької області була цілком лояльна до нової влади і не становила загрози останній. Внаслідок домовленостей між радянською та німецькою владою було організовано масове переселення буковинських німців на територію Німеччини. Буковинські поляки не зазнавали масових утисків з боку радянської влади і зуміли зберегти свої національні інтереси в межах радянської влади.