Цивільне населення у прифронтовій зоні східного фронту в роки першої світової війни - Хома, Вікторія (Науковий вісник Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича. Історія, 2021)
У статті розглянуто становище населення, яке опинилося на прифронтовій території Східного фронту періоду Першої світової війни. Проаналізовано процеси формування способів життя та виживання в умовах близькості фронту. Розглянуто специфіку регіонів, де проходила лінія фронту, а саме Галичини, Буковини та Поділля. В роботі розглядається побут, котрий був організований в умовах війни, та взаємодія прифронтового населення з військовими ворогуючих армій. Автор досліджує формування та зміну настроїв прифронтового населення впродовж всієї Першої світової війни. Велику увагу зосереджено на становищі прифронтового села, яке стало головною жертвою та джерелом харчового забезпечення воюючих армій. Розглянуто наростання антивоєнних настроїв серед населення Галичини, Буковини та Поділля. Адже саме прифронтове населення найбільше відчуло тяготи війни. Загалом висновки наводять думку про те, що становище прифронтового населення було дуже скрутним, однак воно шукало виходу із ситуації, часто взаємодіяло з військовими або ж вдавалося до біженства.