«Психіатрія без кайданів»: становлення психіатричної допомоги в Чернівцях кін. XІХ – поч. XX ст. - Сумарюк, Богдан; Герасим'юк, Ірина; Гринько, Наталя (Науковий вісник Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича. Історія, 2021)
До 1833 року у м. Чернівці особи з ментальними розладами отримували допомогу при монастирях, де хворих здебільшого утримували у кайданах. Ставлення до хворих було негуманне та без розуміння, що таке психічний розлад. Перше відділення для надання допомоги психічно хворим у Чернівцях з’явилося в 1833 році. На лікуванні перебували пацієнти з різних повітів Буковини. Часом вони отримували відмову, тому що лікарня не могла забезпечити потреби всіх охочих. У 1897 р. Крайове управління Буковини ухвалило рішення про створення окремої психіатричної лікарні. Метою статті було висвітлення основних історичних моментів надання допомоги особам з ментальними порушеннями м. Чернівці кін. XIX – поч. XX ст.; охарактеризувати історичну хронологію від першого психіатричного відділення при міській лікарні до окремого крайового психіатричного госпіталю на Буковині. Наукова новизна полягає у синтезі історичної хронології надання психіатричної допомоги як частини охорони здоров’я м. Чернівці. Методологічні засади дослідження: історичний підхід. Висновки. Становлення психіатричної служби як частини медичної допомоги у м. Чернівці розпочинається з моменту створення першого психіатричного відділення у 1833 році. Відкриття крайової психіатричної лікарні, що була надзвичайно сучасною та оснащеною всім необхідним обладнанням, дало поштовх для розвитку нової гілки медицини на Буковині. Пройшовши розвиток крізь віки, в умовах належності до різних країн та зміни розуміння етіології й патогенезу психічних розладів – Чернівці залишаються центром психічного здоров’я Буковини.