Виправа Яна Ольбрахта 1497 р. на Буковину та її вплив на взаємовідносини Молдавії та Польщі - Балух, Олексій (Науковий вісник Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича. Історія, 2021)
Кінець XV ст. виявився досить напруженим для буковинських земель. У роки правління господаря Стефана ІІІ (1457-1504) територія Буковини стала ареною протистояння могутніх держав – Порти, Польщі, Угорщини та Молдавії, а також запеклих польсько-молдавських збройних сутичок. Для Польщі молдавські землі були своєрідною буферною зоною від турків, а для Туреччини – становили значний інтерес через свої оборонні споруди, а саме Сучавську та Хотинську фортеці. Отже, «Чорноморська» експедиція Яна Ольбрахта (1492-1501), її розв’язка у Сучаві (24 вересня – 16 жовтня 1497 р.) та Козминському лісі (26 жовтня 1497 р.) негативно вплинула на воєнно-політичне становище в краї, призвела до чималих демографічних втрат, запустіння населених пунктів та зубожіння місцевого населення, а термін «Буковина» почав уживатися в історичних джерелах як назва місцевості.