Формування та становлення особистості Єлизавети ІІ - Бурачок, Лілія; Демків, Марія (Науковий вісник Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича. Історія, 2022)
У статті охарактеризовано історичний портрет королеви Великої Британії – Єлизавети II, лідерки однієї з наймогутніших монархій у світі. Значна увага приділяється висвітленню особистості Єлизавети II в джерелознавчих та історіографічних дослідженнях. Проаналізовано, чому Велика Британія проіснувала стільки років з монархічною системою управління, тоді як інші країни уже давно віддали перевагу іншій системі, зокрема такій, як республіка. Охарактеризовано основні чинники, що впливали на становлення Єлизавети II як особистості: родинне походження, громадське оточення, освіта та виховання. Актуальність означеної теми зумовлена насамперед тим, що тривалий час, аж до 1980-х років академічні історики ХІХ-ХХ століть ігнорували британську монархію як об'єкт дослідження. Праця Девіда Каннадіна «Про винахід монархії традицій» (1983) вважається початком появи наукового інтересу до королівської родини.