Буковинські євреї у часи Голокосту: Проблема збереження історичної памʼяті - Surovtsev, Oleg (Науковий вісник Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича. Історія, 2019)
У статті на основі архівних матеріалів, опублікованих спогадів здійснюється ретроспективний аналіз подій та сучасних рефлексій Голокосту на теренах Буковини у роки Другої світової війни. Наголошується, що буковинська єврейська громада в період радянської, німецько-румунської окупації краю зазнала жорстоких страждань та випробувань, величезних людських та матеріальних втрат, що суттєво підірвало соціальні, економічні, культурні позиції єврейського населення на Буковині. Фактично змінилось соціокультурне обличчя Чернівців та краю, цілі покоління буковинських євреїв були стерті з історичної пам’яті, назавжди зникли у пітьмі історії. Ключові слова: Голокост, Трансністрія, гетто, «авторизація», депортація, примар