Міжкультурна комунікація в процесі утвердження засад української національної ідентичності - Юрій, Михайло (Науковий вісник Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича. Історія, 2022)
У статті йдеться про картину світу, мовну картину світу, українську мову, завдяки якій відбувається репрезентація української національної ідентичності. Мовна картина світу – історично сформована в повсякденному пізнанні спільноти та відображеною в мові сукупністю уявлень про світ, певним способом відображення і конституалізації дійсності крізь призму культурно-національних особливостей, притаманних певному мовному колективу, інтерпретація навколишнього світу за національними концептуально-структурними канонами відображення дійсності у свідомості етносу. Наголошується, що мова – це основна складова культури і водночас її знаряддя. Культура народу вербалізується у мові, а мова відображає ключові концепти культури, відтворюючи їх у словах. Таким чином, мова створює суб’єктивний образ об’єктивного світу. У мові відображено накопичений досвід людства, вона виступає «ментальним дзеркалом» національно-культурних цінностей. Завдяки мові людина виражає і пізнає саму себе, репрезентуючи національну ідентичність, у даному випадку українську. Дається розгорнений аналіз формування мовної картини світу українського народу і її подальший вплив на творення української нації.