Соціально-страхова допомога радянської повоєнної системи в західних областях УРСР - Drobina, Liliia (Науковий вісник Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича. Історія, 2018)
Метою статті є з’ясування обставин становлення системи соціального страхування в повоєнній політиці радянського соціального забезпечення на території західних областей України. Галузь соціального страхування характеризується утворенням профспілок за виробничо-галузевим принципом та громадських організацій: інвалідна кооперація (Укоопінрада й укрінстрахкаса), каси взаємодопомоги (КВД), товариства глухонімих (УТОГ) і сліпих (УТОС). Органам соцзабезу бракувало коштів, тому більшість питань надання допомоги залишалися декларативними, оскільки всі виплати виявилися мізерними, набагато нижчими від прожиткового мінімуму. Ключові слова: соціальне страхування,профспілки,каси взаємодопомоги,колгоспники,пенсійнезабезпечення, втрата працездатності