Історико-суспільні аспекти урбанізаційного процесу в Україні - Zastavetska, Lesya; Zastavetsky, Taras; Dudarchuk, Kateryna; Filjuk, Svitlana; Smochko, Nataliia (Науковий вісник Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича. Історія, 2018)
У статті розглядаються питання розвитку урбанізаційного процесу в Україні,виділено його стадії та описано чинники, під впливом яких виникали і розвивалися міста. Виявлено періоди розквіту і занепаду міст, причини урбанізації, субурбанізації і деурбанізації, вивчено трансформацію функцій міст в сучасний період та їхню роль в системах розселення. Ключові слова: урбанізація,урбанізаційні процеси,деурбанізація,місто,системи розселення