Українська літературна інтелігенція Галичини й Буковини у взаєминах з НТШ (кінець ХІХ ‒ початок ХХ ст.) - Huivaniuk, Mykola (Науковий вісник Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича. Історія, 2018)
У статті наголошується, що після переформатування товариства 1898 р. у наукове, представники української літературної інтелігенції Галичини й Буковини в основному зосередилися філологічній секції та мовній комісії. Їхня діяльність полягала в безпосередній участі у засіданнях відповідних секцій та комісій і публікації своїх праць у виданнях товариства «Записках НТШ» та «Літературно-науковому віснику». Простежено, що серед українських літераторів у виданнях НТШ найбільше публікацій мають: І. Франко, М. Грушевський, О. Маковей, В. Охримович, Ю. Романчук, В. Гнатюк, К. Студинський, М. Павлик, М. Возняк, Ф. Колесса, С. Смаль-Стоцький та М. Федюшка (Євшан). Показано, що окремі представники літературної інтелігенції, а саме: О. Барвінський, Ю. Романчук та М. Грушевський брали практичну участь в організації діяльності товариства, і в різний час були його очільниками. Ключові слова: Галичина, Буковина, літературна інтелігенція, НТШ, О. Барвінський, М.Грушевський