Внесок населення товмаччини в зміцнення боєздатності армії ЗУНР під час війни 1918 – 1919 рр. - Fedoryshyn, Igor (Науковий вісник Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича. Історія, 2017)
У статті висвітлюється матеріал про внесок жителів Товмаччини у зміцнення боєздатності Української галицької армії у період українсько-польської війни 1918–1919 рр. Автором проаналізовані нормативно-правові акти місцевої повітової влади стосовно матеріального і соціального забезпечення особового складу Української Галицької армії та розкриті особливості підтримки національного війська українським населенням краю, яке, за умов нестачі продовольства і амуніції та зовнішньої агресії, забезпечувало усім необхідним збройні сили України. Ключові слова: Західно-Українська Народна Республіка, Українська галицька армія, Товмаччина, повіт, комісаріат, віче, податок, комітет, фонд