Емануель Розенцвайг (1843 – 1906) – людина модерного часу в підавстрійських Чернівцях - Valiavska, Kateryna (Науковий вісник Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича. Історія, 2017)
Стаття присвячена аналізу діяльності представника економічної та соціальної еліти Чернівців – торговця та громадського діяча Емануеля Розенцвайга в соціальному просторі Чернівців – крайової столиці Австро-Угорської імперії. Визначаються чинники формування діяльності Ем.Розенцвайга. Особливістю ідентичності Ем.Розенцвайга було поєднання іудейської релігійної традиції та модерності, буржуазного стилю життя. Ключові слова: Австро-Угорська імперія, герцогство Буковина, Чернівці, модерність, соціальний простір, економічний та культурний капітал, буржуазія, соціальний актор