Галицькі та буковинські міста другої половини XIX – початку XX ст.: порівняльні особливості системи управління - Dobrzhanskyi, Serhii (Науковий вісник Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича. Історія, 2017)
У статті здійснено порівняльно-історичний аналіз розвитку міст Галичини і Буковини в другій половині ХІХ – на початку ХХ ст. Розглянуто загальні питання здійснення повноважень органами місцевого самоврядування міст у процесі їх формування та діяльності. Виконання поставлених завдань здійснено з урахуванням впливу на розвиток регіональних міст низки об’єктивних та суб’єктивних факторів: наявність залізничних шляхів, господарська та географічна специфіка, історичні особливості, політична кон’юнктура тощо. Ключові слова: місто, самоуправління, вибори, міська рада, магістрат, бургомістр