Єпископ Григорій Хомишин:родинне середовище і ранні роки життя - Rusnak, Oleksandr (Науковий вісник Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича. Історія, 2017)
Постать єпископа Григорія Хомишина у різні часи викликала жвавий суспільний і науковий інтерес. Попри значну кількість публікацій про його життя та діяльність, досі ряд аспектів потребують глибшого вивчення. Серед таких – ранній період формування світогляду, коли на юного Григорія найбільше впливало родинне середовище чи селянська інтелігенція в особі місцевого пароха й учителя. Опрацювання метричних книг церкви села Гадинківці дало змогу точно визначити імена найближчих родичів і пращурів Г. Хомишина. Його батьки – Лука й Вікторія Хомишин. Батьками Луки були Іван Хомишин та Доміцеля Гедик, а Вікторії – Йосип Фірманюк і Юліана Подбільська. По лінії батька єпископа відомі імена його двох прадідусів – Андрія Хомишина й Никифора Гедика. У записах метричних книг вказано, що вони усі селяни. У Григорія було троє братів: Іван, Теодор та Микола. Тобто він був наймолодшою дитиною у сім’ї. За родинними переказами, усі брати зберігали приязні стосунки. Важливу роль у формуванні поглядів юного Григорія відігравала родина місцевого педагога Івана Сімовича, з якої вийшли вчителі, священики, лікарі, музиканти, інженери. У випадку Г. Хомишина теж, саме перший вчитель помітив його здібності та наполіг аби батьки після закінчення парафіяльної школи віддали сина далі в науку. Так він став одним з перших вихідців з Гадинківців, що здобули гімназійну, а потім і вищу освіту. Дякуючи своїй бабусі Юліані та вчителю Івану, на момент вступу в Тернопільську гімназію, Г. Хомишин міг спілкуватися не лише українською і польською, а й чеською та німецькою мовами. Очевидно, саме від своїх матері та бабусі Григорій успадкував глибоку побожність, яка проявилася вже під час навчання у гімназії, де він належав до товариства “Апостольство Молитви” і його ставили за взірець для інших учнів. Іншою рисою майбутнього єпископа була активна життєва позиція. До певної міри, її формування теж можна зарахувати до впливів родинного середовища, які доповнилися у гімназійні роки. У наші дні родичі єпископа живуть у Гадинківцях, зокрема на родинному обійсті (Олександра Мельник – онука племінниці Блаженного), Заліщиках (внучатий племінник і племінниця), Чернівцях, Торонто (Канада), Хабаровську (Російська Федерація). Десь у Німеччині (імовірно у Гамбурзі) губляться сліди Теодора рідного брата єпископа. За професіями переважна більшість педагоги, лікарі, є науковці й політики. Ключові слова:Григорій Хомишин, Блаженний, мученик, єпископ, родинне середовище, рання біографія