Краєзнавство Буковини в часи перебування краю в складі Королівства Галичини і Володимерії (1786-1849 рр.) - Добржанський, Олександр (Науковий вісник Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича. Історія, 2022)
У статті проаналізовано розвиток краєзнавства на Буковині в часи перебування краю в складі Королівства Галичини і Володимерії. Значну роль у поглиблені досліджень відіграли професори Львівського університету Б. Гакет, Й. Рорер, М. Штьогер, О. Завадський. У першій половині ХІХ ст., завдяки діяльності «Руської трійці», зародилося українське краєзнавство Буковини. Серед суто краєзнавчих праць відзначено роботу Т. Бендели, в якій вперше були запропоновані туристичні маршрути визначними місцями Буковини. Доведено, що краєзнавство Буковини в цей час робило тільки перші кроки. Однак певні досягнення все ж були. Вони стали важливим фундаментом для розвитку буковинознавства в наступні десятиліття.