Моделі інтеграції липован в поліетнічне середовище буковини: від збереження етнокультурної самобутності до іноетнічних та глобалізаційних впливів - Воротняк, Іван (Науковий вісник Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича. Історія, 2022)
У пропонованій статті висвітлюється процес переселення і адаптації старообрядців у поліетнічному середовищі Буковини в кінці XVIII – на початку ХХ ст. Представники австрійської адміністрації краю були активними прихильниками залучення липован, мотивуючи свою позицію перед офіційним Віднем тим, що нові поселенці завдяки своїй працьовитості і практичним навичкам ведення господарства зможуть позитивно вплинути на економічний розвиток Буковини. Доволі швидко за старовірами закріпився образ працьовитих і підприємливих людей, які загалом вели здоровий спосіб життя, зберігаючи свою етнокультурну самобутність. Дослідники констатують, що в середовищі буковинських липован впродовж тривалого часу зберігалося досить багато традиційних елементів матеріальної і духовної культури, хоча з часом відбулися певні зміни під дією іноетнічних чинників. Воднораз під впливом науково-технічного прогресу серед липован спостерігається частковий відхід від чітко регламентованих канонів, поступове долучення до технічних благ цивілізації.