Національно-культурний рух українців Галичини другої половини XIX – початку XX ст. крізь призму сучасної історіографії - Шологон, Лілія; Вичівський, Павло (Науковий вісник Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича. Історія, 2020)
У статті проаналізовано праці вітчизняних дослідників про національно-культурний рух українців Галичини другої половини ХІХ – початку ХХ ст., тобто організовані зусилля української етнічної спільноти, спрямовані на реалізацію вимог для повноцінного національного життя, розвитку культури і освіти. У статті наголошується, що на сторінках наукових праць сучасних вітчизняних істориків висвітлено широкий спектр питань з історії національно-культурного руху українців, проаналізовано чималий комплекс джерел з проблеми, що досліджується автором.. Дослідники актуалізували багато раніше невідомих джерел, застосували різні методи його аналізу, звернули увагу на маловивчені ракурси обраної нами теми. Встановлено, що сучасними українськими вченими висвітлено чимало аспектів обраної теми, однак в історіографії досі немає комплексного ґрунтовного дослідження, присвяченого зазначеній проблематиці.