Життя тилового міста Києва у війні 1914-1917 років (за архівними матеріалами та тогочасною пресою) - Мончак, Олександр (Науковий вісник Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича. Історія, 2020)
У статті здійснена спроба інтерпретації подій 1914-1917 рр. крізь призму історії повсякденності, що дає можливість реконструювати трансформацію поведінкових практик мешканців м. Києва, пов’язаних з адаптацією до змін в умовах воєнної доби, переходом від вже звичних відносин мирного часу до погіршення життя мешканців під час бойових дій 1914 -17 рр. Автор прийшов до висновку, що в умовах війни і загальної кризи поглиблювався конфлікт між державою та громадянами. На фоні суцільного зубожіння основної маси населення розквітали правопорушення й злочинність. Війна ставала дедалі важчою буденністю, тлом повсякденного тяжкого життя. У втомленому суспільстві назріла криза. В результаті чого, мешканці міста виявились готовими до перемін і загалом не противились ним.