Професійне шкільництво в Рівному через призму освітньої політики нацистів (1941–1944 рр.) - Доброчинська, Валентина; Півоварчук, Віталій (Науковий вісник Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича. Історія, 2020)
У статті розглянуто засади освітньої політики нацистів у професійному шкільництві на окупованих українських землях у період Другої світової війни. Локалізований інтерес сфокусовано на Рівному – центрі рейхскомісаріату «Україна». Висвітлено роль органів місцевої української адміністрації в організації та функціонуванні професійних шкіл. Увагу приділено фаховій підготовці спеціалістів у школах різних типів. Проаналізовано матеріально-технічне забезпечення, освітні програми та кадровий склад навчальних закладів. Встановлено, що у роки нацистської окупації у Рівному діяльність професійних шкіл напряму залежала від указів, розпоряджень і контролю німецької адміністрації, котра, керуючись власною стратегічною метою, вбачала у підготовці кваліфікованих спеціалістів нове джерело поповнення ресурсу робітників, які б працювали в інтересах рейху.